Translate

fredag 31 juli 2015

IVO öppnar en linje för placerade barn.

IVO har startat en ny tjänst för barnen som t.ex. är placerade i familjehem. De kan själva ringa eller maila dem direkt om de har frågor eller om de anser att något är fel.

"Barn och unga inom vård och omsorg kan alltså nu vända sig till IVO:s Barn- och ungdomslinje för att fråga om sina rättigheter och även berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården i den egna kommunen. Det går att ringa, mejla eller chatta anonymt." [1]

På IVO´s hemsida kan vi läsa följande:

Familjehem
Du som bor i ett familjehem har rätt att växa upp i en trygg miljö. Här får du information om dina rättigheter.

Du har rätt att
få veta varför du bor i ett familjehem och hur länge du ska göra det.
få veta vem som är din socialsekreterare och hur du kan kontakta honom eller henne.
fråga om allt som rör dig hur många gånger du vill.
säga vad du tycker när man planerar saker som gäller dig och bli lyssnad på.
få veta vilka rutiner som gäller på hemmet där du bor.
gå i skolan.
få det stöd i skolarbetet som du behöver.
få den hälso- och sjukvård och tandvård du kan behöva.
ha dina personliga saker i fred.
oftast ha kontakt med vem du vill. Fråga din socialsekreterare om vad som gäller. Om du är LVU-placerad kan umgänget med dina föräldrar vara begränsat. Har du fyllt 15 år kan du också överklaga ett sådant beslut till domstol.
skriva brev eller ringa till vem du vill, om det inte finns ett beslut om att du inte får göra det.


Mer information, telefonnummer och mail adress finner du på deras hemsida. [2]

Tycker detta låter som en bra ide, hoppas att IVO lyssnar på barnen om de saknar sina föräldrar.

torsdag 30 juli 2015

Är lösningen statliga barnhem?

Expressen skriver i sin ledare att staten borde börja bygga barnhem. [1]br>
"De senaste 20 åren har antalet barn som måste placeras utanför sina ursprungliga hem mer än fördubblats. Och det utan att fler familjehem har kommit till i någon nämnvärd utsträckning. Därför råder nu en akut brist på hem i hela landet. Det finns inte tillnärmelsevis så många familjehem som behövs. Det har det inte gjort på åratal. Men med det rekordstora antal ensamkommande som nu måste placeras har situationen blivit alarmerande."

Det finns ett längre reportage via P1- Studio1 om detta:



Dan Nilsson, förbundsdirektör branschorganisationen Svenska Vård har gett Expressen kritik om att bygga statliga barnhem.
"Utan staten ska bygga ett stort antal egna boenden. Ett sådant vägval andas en institutionalisering av den sociala omsorgen av barn och unga vilket vore oerhört olyckligt då det är precis tvärt om vi alla strävar efter – så normala och trygga förhållanden som möjligt. Att som barn eller ungdom bli satt på ett statligt familjehem känns både förlegat och bakåtsträvande."

Detta kan jag hålla med om, men alla verkar stå okritiska mot att det omhändertar dubbelt så många barn idag än för tjugo år sedan. Måste man verkligen omplacera så många barn? Detta är ett stort ingrepp i familjen och allra helst för barnet. Det sker en hel del omhändertagande på oskäliga grunder, missuppfattningar, feltolkningar och brister även hos Socialtjänsten.
En annan aspekt som oftast inte diskuteras är att placera barnen hos nära släktingar, eller varför inte ge mer stöd till familjen istället för att placera barnen hos dyra hvb-hem? Att omhänderta ett barn är det absolut sista man ska göra och det räcker inte med misstänksamhet eller endast oro. Det ska finnas klara bevis om att barnet far illa.

2 § Vård skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas. Lag (2003:406).
LVU-lagen

Ska socialtjänsten driva kvinnan i Kalmar till Självmord?

Kvinnan som klättrade upp i en byggkran vid Strömgatan i Kalmar är nu i säkerhet. [1]

Polisen säger, "– Vi vet ganska mycket om hennes motiv, men det är inget allmänheten bör ta del av, säger polisens informatör Calle Persson."

Det lär vara kvinnan som kommer från Rumänien som är i farten. Sedan i mars har polisen åtminstonde ingripit vid fyra tillfälle tidigare, tidigare självmordsförsök. [2]

SVT hade en artikel i maj, ”Kvinnan har hamnat mellan stolarna” [3], där man skriver, "– Frivillig vård är inte aktuellt från hennes sida. Vad det gäller tvångsvård uppfyller hon inte kriterierna, och då kan vi inte låsa in människor", säger Charlotta Brunner chefläkare på psykiatriförvaltningen.

Hon är alltså för frisk för att få tvångsvård samtidigt som hon själv inte vill ha frivillig vård. Så vad är då problemet hos denna kvinna som polisen i dagens artikel inte vill uppmärksamma för allmänheten?

"Kvinnan som är rumänsk medborgare är hemlös i Sverige och eftersom hennes minderåriga barn bodde tillsammans med henne på gatan omhändertogs barnet av socialtjänsten."

Så, kvinnan är inte psykisk sjuk, men hon har "försökt" att ta självmord vid ett antal tillfällen och hotat socialtjänsten m.m. Problemet är alltså att socialtjänsten har tagit hennes barn ifrån henne, antar att socialtjänsten ansåg att barnen far illa då de inte hade någonstans att bo? Jag misstänker att dessa självmordsförsök är ett rop på hjälp och ett sätt att visa sin frustration om vad som har hänt. Hon kommer från Rumänien, tiggare och de kanske är vana att leva på detta sätt?
Myndigheterna står där likt förlamade och vet inte vad de ska göra? Den bästa lösningen vore väl att hon får träffa sina barn? Och kanske får någon form av stöd, eller att de får återvända tillsammans hem?
Socialtjänsten tänker givetvis utifrån barnperspektiv, men samtidigt kan man inte strunta i vad som händer barnens närmaste? Det känns lite som om socialtjänsten skulle önska att mamman lyckas ta sitt liv eller bara ger sig iväg och lämnar hennes barn, problemet löst? Jag ser en rumänsk tiggare som kämpar för att få återförena med sina barn och att hon står på tak, klättrar upp i byggkranar eller lägger sig vid vägen är tecken på rop om hjälp. Hon är troligen starkare än vad vi kan tänka oss, hon verkar älska sina barn över allt annat. Det jag ser är att Socialtjänsten är handlingsförlamade, inkompetent och vet inte vad de sysslar med.
Låt mamman bo med barnen och vara med dem. Detta är första steget och därefter kan man börja diskutera framtiden.

måndag 27 juli 2015

Socialtjänsten tar inte ansvar för placerade barn.



"– I värsta fall så kan det vara så att kommunerna utifrån pressad arbetssituation och där man tycker att man har betalat en organisation för att sköta det att man då inte har så tät kontakt med barnet eller familjehemmet som man ska och måste ha. Utan att man då lämnar över det till några som inte ens är tillståndspliktiga och inte tillsynas av IVO och det finns ju då risker att barnen far illa."

Socialtjänsten har alltid ansvar för barnet som är LVU placerad.

"Socialtjänsten har ansvaret för att upprätta vårdplanen respektive genomförandeplanen enligt 11 kap. 3 § SoL och är skyldig att noga följa vården enligt 6 kap. 7 b § SoL genom personliga besök i hemmet, enskilda samtal med barnet eller den unge, samtal med den eller dem som tagit emot den unge i sitt hem och samtal med vårdnadshavaren. "
Sid 82 "Handbok om socialnämndens ansvar och uppgifter"

fredag 24 juli 2015

Socialtjänsten slarvar med sekretesshandlingar

Socialtjänsten i Bromma lämnade ut sekretesshandlingar om fel barn när en mamma begärde ut klientjournalerna. [1]

"Mamman begärde ut information om sin son från socialtjänsten – och fick sekretess­belagd information om en helt annan pojke.
Nu har socialtjänsten gjort en lex Sarah-anmälan."


Nja, detta är ju inte helt ovanligt. I skåne har en bilfirma fått sekretessbelagda handlingar via sin fax under 15 år tid med utförlig information allt från LVU-fall till incest och våldtäkter. [2] Och det verkar inte vara någon som får ställas till svar för detta slarv bland svenska socialkontor.

Vad håller socialtjänsten i Borlänge på med egentligen?

Dalarnas Tidning publicerade idag en artikel, [1] som ni ser redan är raderad. Den finns via google cash, [2].

Det är en kvinna som har gjort en orosanmälan till två kommuner, och hon sa tydligt att hon ville vara anonym. Socialtjänsten körde visst över denna kvinna och röjde hennes namn mot familjen som hon anmälde. Nu känner hon sig kränkt, och kontaktade JO.

I artikeln står det att Socialtjänsten i Borlänge ska nu utreda sig själva och besvara JO. Men om vi går till Socialstyrelsens hemsida och läser hur man gör en orosanmälan finner vi,

"Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten." [3]

Så det Socialtjänsten i Borlänge gjorde, var rätt. Men, man kan ju undra om de verkligen vet var de sysslar med om de nu gör en egen utredning och dessutom JO, om socialtjänsten ska besvara varför kvinnans identitet blev röjd? Förhoppningsvis så var det en usel journalist på Dalarnas Tidning som hittade på artikeln och att någon ansvarig beslöt att radera den.

onsdag 22 juli 2015

IVO lägger ner ärendet om flickan som blev sexuellt utnyttjad på HVB-hem

"En minderårig flicka blev sexuellt utnyttjad under tiden hon var placerad på ett HVB-hem, hem för vård och boende för barn och unga. Hon slog larm till personalen som också kontaktade socialtjänsten i Helsingborg - men inget gjordes.

Flickan var placerad på HVB-hemmet under 2010 och det var en annan placerad ungdom som misshandlade och utnyttjade henne sexuellt. Övergreppen skedde vid flera tillfällen och en gång blev det filmat - en film som även visades för hemmets personal."


IVO lägger ner detta ärende då personalen på detta HVB-hem har slutat och det hände för flera år sedan. Samtidigt så vet inte Helsingborgs socialtjänst om man fortfarande använder sig av samma HVB-hem idag.

– Jag vet faktiskt inte om vi använder det HVB-hemmet längre, säger verksamhetschef Lars Elowson.

Läs mer!

Detta är ett typiskt exempel hur IVO och socialtjänsten arbetar. De som var ansvariga har bytt jobb och därför är ärendet avklarat enligt IVO. Men samtidigt så arbetar säkert vissa av de som ansvarade fortfarande med barn, men hos en annan kommun. Det är socialtjänsten som bär det yttersta ansvaret om ett barn är placerad på ett fosterhem. Att socialtjänsten i Helsingborg själva inte ens vet om de fortfarande använder sig av samma HVB-hem är ju även det anmärkningsvärt. Kan dessutom tyckas anmärkningsvärt att detta HVB-hem fortfarande existerar?

onsdag 15 juli 2015

Sekretesshandlingar stulna från socialkontor

"Utredningsdelen av Socialkontor barn och ungdom anlitar ibland konsulter då de haft svårigheter att rekrytera personal. Den inhyrda personalen har inte tillgång till verksamhetssystemet och behöver därför få vissa dokument utskrivna och skickade hem till sig innan de kan utreda de olika ärendena. Det var en väska med dessa papper som blev stulen från en konsult."

Läs mer!

lördag 4 juli 2015

Socialtjänstchefen sparkad, jo och polisanmäld av kommunen.

Socialchefen Ingalill Frank i Falun har fått sparken och t.om. blivit polisanmäld,

"Socialchefen i Falu kommun, Ingalill Frank, får sparken och kommer både att JO-anmälas och polisanmälas. Detta efter att en extern granskning har pekat på oacceptabla brister under lång tid, särbehandling samt på att sekretessbelagda uppgifter har röjts." [1]

"I en extern utredning får socialförvaltningen stark kritik. Bland annat framgår att personal utsatts för kränkningar vid flera tillfällen och att ledningen brustit i sitt personalansvar." [2]



Tidningen Vision skrev 28 maj 2013 [3],

Arbetsmiljöverket granskade den psykosociala arbetsmiljön på ett gruppboende i Falu kommun, och beslutade om ett vite på 50 000 kronor. Nu anmäler socialförvaltningen myndigheten till JO, skriver Dalarnas Tidningar.

Orsaken är att inspektören från Arbetsmiljöverket är släkt med en anställd inom kommunens gruppboende, och därför misstänks för jäv.

– Vi måste bli granskade på ett juste sätt så att vi upplever att det är en objektiv granskning och inte en subjektiv granskning, säger Ingalill Frank, chef på socialförvaltningen till tidningen.


Samma enhetschef satte LVU på ett tvillingpar i Falun och placerade dem hos ett familjehem en gata ifrån hennes eget hem i Säter. Kanske detta borde granskas som någon form av jäv?

torsdag 2 juli 2015

Inget LVU för flickan som försvann i Hörby

Dök in på Monicas blogg och fann ett inlägg tillägnad en gratulation till flickan i Hörby och hennes mamma. [1] Det är flickan som mamman tog ifrån ett umgänge vid ett cafe i Hörby, slutet av maj i år.

Högsta Förvaltningsdomstolen har emellertid i dag, den 2 juli 2015 meddelat prövningstillstånd.

Något omedelbart omhändertagande av barnet ska alltså inte ske enligt 6§ i lagen om vård av unga "med särskilda bestämmelser av vård av unga i anslutning till avveckling av frivilligvård i familjehem".

"Högsta Förvaltningsdomstolen förordar att beslut om omedelbart omhändertagande tills vidare inte ska gälla."


LVU´t är alltså borta för flickan och mamman har vårdnaden. En längre artikel i Dagens Nyheter finns även här. [2]

Advokat Katarina Nordquist överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen. Hon anklagade socialnämnden och även familjehemmet för att motarbeta återföreningen mellan mor och dotter.

”Familjehemmet och Svalövs kontaktperson har demonstrativt visat att de inte vill att (mor och dotter) ska ha kontakt”, skrev hon i sin överklagan. Hon menar också att socialnämnden har lovat familjehemsföräldrarna att de helt ska få ta över vårdnaden om dottern.

”Om barnet återförs till familjehemmet är (Marias) möjligheter att återförenas med (dottern) med all säkerhet för all framtid spolierade” skriver advokaten.


Mamman och dotterna kommer att fortsätta hålla sig gömda. De har jagats av en grupp personer som utlyst hittelön för att finna flickan. Enligt mitt tycke så har familjehemmet brustit i mycket kring detta fall.

Läs även:

Den bortförda treåriga flickan från Hörby
Mamman till flickan i Hörby intervjuas
Replik till Malin Lernfelt: Barn är inga ägodelar
Karin Rebas skriver om flickan i Hörby
Det socialliberala gänget fortsätter att jaga mamman i Hörby
Kritik mot denna blogg
Funderingar kring flickan i Hörby

onsdag 1 juli 2015

Håkan Ceder om den nya LVU utredningen

Håkan Ceder överlämnar utredningen till jämställhetsministern Åsa Regnér, Barns och ungas rätt vid tvångsvård, förslag till ny LVU (SOU 2015:71).

Se videon här!

Håkan Ceder berättar att Hvb- och Familjehems- vård kostar samhället 11 - 13 miljarder per år.
En större förändring i det nya förslaget är att efter 2 års tvångsvård ska socialtjänsten utreda om man ska flytta över vårdnaden. Även om de biologiska föräldrarnas brister inte längre finns, att man ska utgå från barnets bästa mot föräldrarnas vilja.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.