Translate

torsdag 30 juli 2015

Är lösningen statliga barnhem?

Expressen skriver i sin ledare att staten borde börja bygga barnhem. [1]br>
"De senaste 20 åren har antalet barn som måste placeras utanför sina ursprungliga hem mer än fördubblats. Och det utan att fler familjehem har kommit till i någon nämnvärd utsträckning. Därför råder nu en akut brist på hem i hela landet. Det finns inte tillnärmelsevis så många familjehem som behövs. Det har det inte gjort på åratal. Men med det rekordstora antal ensamkommande som nu måste placeras har situationen blivit alarmerande."

Det finns ett längre reportage via P1- Studio1 om detta:



Dan Nilsson, förbundsdirektör branschorganisationen Svenska Vård har gett Expressen kritik om att bygga statliga barnhem.
"Utan staten ska bygga ett stort antal egna boenden. Ett sådant vägval andas en institutionalisering av den sociala omsorgen av barn och unga vilket vore oerhört olyckligt då det är precis tvärt om vi alla strävar efter – så normala och trygga förhållanden som möjligt. Att som barn eller ungdom bli satt på ett statligt familjehem känns både förlegat och bakåtsträvande."

Detta kan jag hålla med om, men alla verkar stå okritiska mot att det omhändertar dubbelt så många barn idag än för tjugo år sedan. Måste man verkligen omplacera så många barn? Detta är ett stort ingrepp i familjen och allra helst för barnet. Det sker en hel del omhändertagande på oskäliga grunder, missuppfattningar, feltolkningar och brister även hos Socialtjänsten.
En annan aspekt som oftast inte diskuteras är att placera barnen hos nära släktingar, eller varför inte ge mer stöd till familjen istället för att placera barnen hos dyra hvb-hem? Att omhänderta ett barn är det absolut sista man ska göra och det räcker inte med misstänksamhet eller endast oro. Det ska finnas klara bevis om att barnet far illa.

2 § Vård skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas. Lag (2003:406).
LVU-lagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar