Translate

torsdag 18 juni 2015

Dokumentär - Att ta ett barn

Sveriges Radio har sänt en dokumentär i två delar som handlar om Tobias kamp att få hem sitt barn som socialtjänsten har placerat hos ett familjehem. Tobias var med en tjej som blev gravid, och när hon födde barnet så visade det sig att hon inte kunde ta hand om pojken.
Tobias misstänkte att han kunde vara fadern och kontaktade socialtjänsten, han gjorde ett faderstest men socialtjänsten hade redan placerat pojken innan faderskapet var fastställt.

Denna dokumentär är skrämmande, men inte unik. Socialtjänsten sätter igång utredningar och motarbetar Tobias i tre år. Familjehemmet verkar tro att pojken kommer att stanna hos dem länge, och även de motarbetar Tobias.

Som tur är spelar Tobias in alla samtal med myndigheterna vilket har gett grund till denna dokumentär. Vi får höra hur socialtjänsten motarbetar Tobias och gör allt i sin makt för att stoppa en återförening mellan honom och hans son.

Tänk om Tobias inte hade spelat in dessa samtal, då hade det troligen varit kört för honom att återförenas med sin son. Och även då han spelade in så krävdes det att Sveriges Radio skulle göra denna dokumentär och flera olika domstolar för att ge Tobias rätt till en återförening. [1]

Jag har skrivit tidigare en del om ett fall i Hörby, där en mamma till sin treåriga flicka förde bort henne vid ett kontrollerat umgänge. [2]
Enligt det jag har läst mig till och hört så verkar även detta påminna och finnas likheter med fallet Tobias. En socialtjänst som har placerat ett barn vid tidig ålder hos ett familjehem och så gott som lovat fosterföräldrarna att barnet ska växa upp med dem. I detta fall så gick domstolarna den biologiska mammans linje och kritiserade socialtjänsten, men socialtjänsten struntade i detta.

Mer och mer kritik kommer fram om landets socialtjänster och hur de behandlar i många fall oskyldiga medborgare. Socialtjänsten har mandat att agera vid minsta oro och det är som om de står över alla vanliga lagar. De kan helt enkelt bryta mot lagen och inte ställas till svar för detta. Socialtjänsten kan få kritik från IVO eller JO, men denna kritik är tandlös och det finns inget tjänstemanna ansvar längre. De anställda kan alltså medvetet göra fel utan att de kan bli åtalade. Detta är fel i ett rättssamhälle och det är därför det blir som dessa fall. Runt om socialtjänsten bildas det maffia- liknande nätverk, där arbete, fritid, släkt och vänner blandas ihop.

Tobias kämpade och gick den rättsliga vägen, fick hjälp av media. Mamman i Hörby tog beslutet till slut att föra bort dottern på ett övervakat umgänge.

Av denna dokumentär, "Att ta ett barn" så kan vi lära oss att det inte går att lita på socialtjänsten. Den bevisar att om socialtjänsten har fått för sig något så står de fast vid detta även då allt tyder på att de har fel. Vi kan också lära oss hur viktigt det är att samla information och spela in samtal för att använda detta som bevis vid senare tillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar