Translate

måndag 29 juni 2015

Barn som handelsvara, rena skandalen!

VLT tar upp i två artiklar om att det har skapats en konflikt mellan kommun och familjehem som har placerade barn. Kommunen sänkte familjehemmens ersättning med ca 2000 kronor per månad. [1].

Familjehemmet där Jennys barn är placerat har precis sagt upp sig på grund av kommunens sänkning av arvodet. Ekonomiskt innebär det omkring 2 000 kronor mindre per månaden och barn för vissa familjehem.

– Störst problem är det för alla som gör detta på heltid och som lever på arvoden.

VLT har varit i kontakt med flera familjehem som har sagt upp sig eller som funderar på att göra det.” [2]

Ann-Louise Molin Östling (S) är individ- och familjenämndens ordförande i Västerås säger att de inte är oroade över att hitta nya familjehem, samtidigt som de flesta kommuner i landet anser att det är svårt att hitta familjer som vill släppa in barn i deras hem. [3]

Konsekvenserna kommer att kosta både psykiskt och ekonomiskt. Det tror Yvonne Ahlkvist som jobbat som familjehemskonsulent i drygt 20 år, samt ideellt för Faco.

– Familjerna kommer att säga upp sina uppdrag och i stället ta uppdrag till privata företag. Konsekvensen blir att utsatta barn får byta familjer och kommunen får betala fyra gånger så mycket för varje placering.

Sammanfattningsvis så ser vi ett stort problem här. Barnen lämnas till familjehem som har anpassat sig till en viss ersättningsnivå och ser kommunens agerande som en lönedumpning. Konsekvensen blir att barn blir tvingade att byta familjehem, omplaseras och då kanske i ett privat bolag som kostar kommunen upp till fyra gånger så mycket. Är detta barnens bästa?

Samhället måste tänka ett steg före och inte utsätta barn som handelsvaror. Många fall av omhändertagna barn skulle kunna lösas med stöd hos den biologiska familjen. Om detta inte fungerar så bör man försöka placera barnen i sin naturliga närhet, dvs släkt och vänner. Familjehems placeringar där fosterföräldrar ser barnen som en ekonomisk tillgång får inte förekomma. Det är även fel av kommunen att ändra avtal på detta sätt och att familjehem utsätter barnen och tvingar dem att förflyttas. Detta är en skandal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar