Translate

onsdag 15 oktober 2014

Lös problemen Fredrik Malmberg innan du uppmanar okänt folk att starta familjehem!

Efter Kalla Faktas reportage om vanvård på familjehem så har Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen skrivit ett inlägg.

Fredrik tar även upp att man inte får glömma alla de bra familjehemmen som finns där ute. Visst, det finns säkert en hel del bra familjehem men det finns även ett stort mörkertal av vanvård. I reportaget inför Kalla Fakta berättades det att i en undersökning man hade gjort 2008 - 2009 så fanns det 246 kända fall av vanvård hos familjehem. Och detta är kända fall!

Fredrik Malm talar om att vi måste få fler att vilja ställa upp och ta emot barn för familjeplaceringar. Jo, det florerar en hel del reklamfilmer över youtube från olika kommuner som uppmanar kommuninvånare att bli familjehem.

Jag tycker att man borde ta ett steg bakåt i tankekedjan. Under de senaste 10 åren har antal placeringar av barn ökat 25 %. [1] Man uppmanar myndigheter och människor att anmäla för minsta oro. Socialtjänsten befinner sig i kris och nyutexaminerade socialsekreterare har för mycket och stort ansvar. Det är väl självklart att det uppstår situationer där allt går fel.

Jag tror ett stort problem är skillnaden mellan biologiska föräldrar och fosterföräldrar. Nu drar jag inte alla fosterföräldrar över en kam, men här finns det olika arter, de som tjänar pengar eller bygger upp en rörelse kring att ta emot barn. Det finns även de som drygar ut sitt dyra boende med att fylla ut hemmet med några barn. Det finns även de som söker sig till att bli fosterföräldrar som helt enkelt inte är lämpade. Jag tror det är ganska unikt med fosterföräldrar som älskar barnet och har lika starka band som de flesta biologiska föräldrar. Detta har ju bevisats genom historia, hur vanvård har funnits så långt bak i tiden vi kan minnas.

Samtidigt så finns det ju fall där de biologiska föräldrarna har förbrukat sitt förtroende för att fostra och leva med sina barn. Misshandel, sexuella övergrepp är kriminella handlingar och förövaren hamnar normalt i fängelse.

Istället för att bygga upp denna LVU-kultur som finns i Sverige så borde man i första mån se till att folk får mer stöd och hjälp. Vid placeringar så bör första lösningen vara en nära släkting. Det får inte gå till som det gör idag, att vem som helst kan starta ett familjehem, eller att privata företag med vinstintresse kontrollerar en marknad som ägnar sig åt barnhandel. Varje fall av vanvård är ett stort misslyckande och Fredrik Malm måste tänka om och tänka rätt. Lös problemen innan du uppmanar vem som helst att öppna upp hemmen för barn.

Vi måste tala mycket mer om hur vi kan rekrytera fler familjehem och hur vi kan stödja de familjer som finns där för barn som behöver en plats för en kort tid eller för ett helt liv.
Fredrik Malmberg - Barnombudsmannen

1 kommentar:

  1. Barn som verkligen far illa måste man hjälpa, misshandel alkohol missbruk. Det måste ske på rätt sätt. Hjälp alla familjer som har det svårt på ett bra sätt.

    SvaraRadera