Translate

tisdag 9 december 2014

Svar på skriftlig fråga angående Situationen inom LVM- och LVU-hemmen

Dnr S2014/8536/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:115 av Johan Pehrson (FP) Situationen inom LVM- och LVU-hemmen

Johan Pehrson har frågat mig hur jag ser på den nuvarande situationen inom LVM- och LVU-hemmen och vilka initiativ jag avser att ta. Frågan är ställd mot bakgrund av att det för närvarande råder brist på vårdplatser, både inom ungdoms- och missbruksvården, på de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS).

Kommunernas efterfrågan på vårdplatser vid de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen varierar över tid. SiS har under de senaste tio åren haft en verksamhet som motsvarat kommunernas efterfrågan. Sedan sommaren 2014 har dock efterfrågan på platser vid såväl de särskilda ungdomshemmen som LVM-hemmen ökat på ett sätt som saknar motstycke under den senaste tioårsperioden.

SiS har vidtagit åtgärder för att klara av den akuta situationen. Det handlar dock om en verksamhet som ställer särskilda krav både på lokaler och kompetens hos personalen vilket gör att det är svårt att snabbt göra större förändringar. Hittills har inriktningen varit att klara den ökade beläggningen inom ramen för befintlig verksamhet vilket gör att SiS tar in fler ungdomar och klienter på institutionerna än vad som var planerat. Det ställer naturligtvis krav på att undersöka konsekvenser och risker som kan uppstå (vid t.ex. dubbelbeläggning). Parallellt behöver myndigheten se över olika alternativ för att kunna anpassa verksamheten genom att etablera verksamhet på nya platser.

SiS har det senaste året bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete för att svara upp mot de krav som Arbetsmiljöverket ställt, främst när det gäller former och struktur för riskbedömningar inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

SiS har ett viktigt uppdrag att ge skydd och stöd till utsatta ungdomar och personer i missbruk. Det finns anledning för mig att noga följa utvecklingen vid de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen för att säkra att SiS har nödvändiga förutsättningar och vidtar lämpliga åtgärder för att fullgöra sitt uppdrag på rättsäkert vis och med en hög kvalité i vården.

I det ansträngda läge som nu råder så är det viktigt med ett nära samarbete och informationsutbyte mellan socialtjänsten ute i kommunerna och SiS. Den 3 november 2014 hölls ett möte på Socialdepartementet med representanter för socialtjänsten i Eskilstuna respektive Linköpings kommun, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och SiS. Syftet med mötet var att diskutera hur det ansträngda beläggningsläget vid de särskilda ungdomshemmen kan lösas. Jag vet att företrädare för enskilda kommuner, SKL och SiS, återigen har träffats efter detta för att gemensamt vidta åtgärder som bl.a. ska bidra till stabilitet och långsiktighet i planering och genomförande av vården.

Regeringen ser med oro på utvecklingen som skett inom socialtjänsten de senaste åren, med bl.a. hög personalomsättning och larm om ökad arbetsbelastning. Socialtjänsten måste ha rimliga förutsättningar att utföra ett både rättssäkert och kvalitativt arbete. Regeringen avser att ta ett helhetsgrepp avseende situationen i socialtjänsten.

Stockholm den 9 december 2014

Åsa Regnér

Källa: Riksdagen


Bra att man tar upp rättssäkerheten hos Socialtjänsten, och då hoppas jag att man menar anhöriga och föräldrarnas rättssäkerhet. Se nästa inlägg om pappan som har avklarat fyra års fängelse och blivit av med både barn och hustru pga av felbedömning hos myndigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar