Barnhemsbarn är två utställningar om barn på barnhem och i fosterhem. Barnens berättelser utgör kärnan i utställningarna som heter Vidkärrs barnhem och Hitta hem. Genom brev, bilder, föremål och filmer möter du barnen och får ta del av deras upplevelser.
Vidkärrs barnhem
Vidkärrs barnhem var ett av landets största barnhem och här passerade tusentals barn under åren 1935-1976. Det ansågs vara enastående – modernt och med barnens bästa för ögonen. Först med Vanvårdsutredningen kom en annan bild fram. Vidkärr var ett av de barnhem som hade flest berättelser om övergrepp och vanvård.
I utställningen möter du berättelser från barn som bodde här och får veta hur det gick sedan. Hur känns det att ha varit ett barnhemsbarn och hur klarade myndigheterna av rollen som ersättare för föräldrar och hem?
Vidkärrs barnhem är producerad av Göteborgs stadsmuseum med stöd av social resursförvaltning.
Hitta hem - alla tiders fosterbarn
Hitta hem handlar om fosterbarn i privata hem och på samhällets institutioner från 1700-talet fram till idag. Utställningen bygger på teman som återkommer ur barnens vittnesbörd; de ständiga uppbrotten, ovissheten, längtan efter sammanhang, känslan av att bära en stämpel och barnets enastående förmåga att överleva.
Utställningen är producerad av Stockholms stadsmuseum på uppdrag av Stiftelsen Allmänna Barnhuset med stöd av socialdepartementet.
SKRIV TILL OSS!
Har du frågor om utställningarna Vidkärrs barnhem eller Hitta hem? Eller har du kanske en egen erfarenhet som du vill berätta om? Mejla gärna till oss. Tänk bara på att det du skriver inte omfattas av sekretess.
barnhemsbarn@kultur.goteborg.se
15 november 2014–23 augusti 2015
Barnhemsbarn Göteborgs Stadsmuseum
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar