Translate

torsdag 21 januari 2016

IVO riktar kritik mot Socialnämnden i Bollnäs

I somras så skrev jag ett inlägg om Tobias, ett ärende som P1 dokumentär uppmärksammade. [1
Nu riktar IVO stark kritik mot Socialnämnden i Bollnäs. [2]

IVO har granskat ärendet vid två tillfällen. Första gången, efter anmälningar gjorda av Tobias närstående, beslutade myndigheten att inte rikta någon kritik mot socialnämnden.

Men efter P1 Dokumentär:s granskning av fallet förra året, startade IVO en ny tillsyn och den här gången är kritiken hård.


Problemet är att det som har hänt Tobias inte är unikt, det finns många liknande fall och där socialtjänsten inte följer sina regelböcker. Ivo la ner den första utredningen mot socialnämnden, vilket de brukar göra. Här krävdes det kanske en nästan två timmars lång dokumentär producerad av P1, och för att Sveriges Radio skulle ta tag i detta så hade Tobias spelat in alla sina samtal med socialsekreterarna, samt att dokumentären uppmärksammades i de flesta största medierna.

Ivo riktar nu kritik mot Socialnämnden i Bollnäs, har de hittat ny information efter P1´s dokumentär eller kände de sig helt enkelt tvugna?
Ivo har en hög ribba när det gäller att ta till sig anmälningar från klienter. Oftast händer det ingenting, likt fallet Tobias innan Sveriges Radio var inblandade. Många av de anställda hos Ivo är socionomer, fd socialsekreterare. Detta kan vara bra, men samtidigt inte speciellt bra. Ivo är inget oberoende organisation står utanför, de är en del av våra myndigheter och visst, de vill att allt ska fungera. Samtidigt så fungerar de som ett filter, där man lägger locket på och blockerar klagomål in i det längsta, tills de känner sig tvingade att utveckla någon form av formell kritik.

Men det slutar inte här, de som har gjort fel blir inte direkt bestraffade. Det finns inget direkt tjänstemanna ansvar. Det händer att socialsekreterare får sparken, även socialchefer. Ibland väljer de själva att säga upp sig innan Ivo har fått klar sin utredning. De byter därefter bara kommun, det lider brist på socialsekreterare och socionomer. Det finns t.om. exemplen på socialchefer som har gjort fel, men ändå får betalt för att de säger upp sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar