Translate

torsdag 2 juli 2015

Inget LVU för flickan som försvann i Hörby

Dök in på Monicas blogg och fann ett inlägg tillägnad en gratulation till flickan i Hörby och hennes mamma. [1] Det är flickan som mamman tog ifrån ett umgänge vid ett cafe i Hörby, slutet av maj i år.

Högsta Förvaltningsdomstolen har emellertid i dag, den 2 juli 2015 meddelat prövningstillstånd.

Något omedelbart omhändertagande av barnet ska alltså inte ske enligt 6§ i lagen om vård av unga "med särskilda bestämmelser av vård av unga i anslutning till avveckling av frivilligvård i familjehem".

"Högsta Förvaltningsdomstolen förordar att beslut om omedelbart omhändertagande tills vidare inte ska gälla."


LVU´t är alltså borta för flickan och mamman har vårdnaden. En längre artikel i Dagens Nyheter finns även här. [2]

Advokat Katarina Nordquist överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen. Hon anklagade socialnämnden och även familjehemmet för att motarbeta återföreningen mellan mor och dotter.

”Familjehemmet och Svalövs kontaktperson har demonstrativt visat att de inte vill att (mor och dotter) ska ha kontakt”, skrev hon i sin överklagan. Hon menar också att socialnämnden har lovat familjehemsföräldrarna att de helt ska få ta över vårdnaden om dottern.

”Om barnet återförs till familjehemmet är (Marias) möjligheter att återförenas med (dottern) med all säkerhet för all framtid spolierade” skriver advokaten.


Mamman och dotterna kommer att fortsätta hålla sig gömda. De har jagats av en grupp personer som utlyst hittelön för att finna flickan. Enligt mitt tycke så har familjehemmet brustit i mycket kring detta fall.

Läs även:

Den bortförda treåriga flickan från Hörby
Mamman till flickan i Hörby intervjuas
Replik till Malin Lernfelt: Barn är inga ägodelar
Karin Rebas skriver om flickan i Hörby
Det socialliberala gänget fortsätter att jaga mamman i Hörby
Kritik mot denna blogg
Funderingar kring flickan i Hörby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar