Translate

lördag 12 december 2015

Familjer på landsflykt från socialtjänsten

Det är inte helt ovanligt med familjer som flyr Sverige från Socialtjänsten. Ett exempel finns t.ex. i värmland, "Hel familj försvunnen"

"Polisen tror att familjen är på samma ställe och att de lämnat landet."


Det hela började med en orosanmälan i april månad, och föräldrarna kom inte till Socialtjänsten. Ca tre månader senare så beslutar de att omhänderta barnen genom LVU. I artikeln står det, "Socialtjänsten skriver i en rapport att de befarar ”stora brister i omsorgen under barnens uppväxt:”"

Föräldrarna är inte misstänkta för något brott, utan brister i omsorg vilket kan innebära vad som helst. Om det hade varit mycket allvarligt så hade man nog ingripit redan från början. Troligen så tar socialtjänsten till medlet LVU på grund av att familjen inte är sammarbetsvilliga, och orsaken till detta kan ju vara många.

Ett annat fall där en mamma tog med sig sin dotter vid ett umgänge och flydde var fallet Maria, och flickan i Hörby / Svalöv. [2] Detta fall uppmärksammade Dagens Nyheter och vad jag förstår så är inblandade tjänstemän nu polisanmälda pga tjänstefel. Kommunen och socialtjänsten vägrade samarbeta och lyssna på domstolsbeslut, till slut fick Maria själv åka hem till familjehemmet och hämta hem hennes dotter.

2 kommentarer:

  1. Hej
    Ett tips på en intressant artikel

    http://www.dagenssamhalle.se/debatt/stimulera-moderna-stjaernfamiljer-17833

    Mvh
    Knytta

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset. Jag ska läsa den när jag har tid.

    SvaraRadera