Translate

lördag 6 september 2014

Telefonsamtalet från Socialtjänsten

Har du eller din familj blivit anmäld till socialtjänsten. Ja då kommer du troligen få ett telefonsamtal inom kort. De kommer att kontakta dig och troligen läsa upp anmälan för dig i telefonen. Om inte socialsekreteraren läser upp anmälan så är den troligen allvarligt. Om socialsekreteraren berättar på ett ungefär och nämner t.ex. att någon har varit dum mot era barn så är även detta ett tecken på att anmälan är mycket allvarlig. Ordet dum kan många gånger översättas till misshandel eller värre.

Anmälan kan vara anonym, men om det är någon myndighet eller skola som har anmält er så får de inte vara anonyma. En myndighet eller skola som arbetar med barn har en laglig plikt i att anmäla vid minsta oro, det behövs inte finnas några bevis. Däremot kan skolan göra anmälan delvis anonym genom att t.ex. rektorn skriver under anmälan. Ett annat sätt att dölja källan är att flera personer hos personalen skriver under anmälan.

Socialtjänsten kommer att försöka ordna ett möte med dig eller er familj. Om det sker omedelbart så är detta också ett tecken på att anmälan är allvarlig. Om mötet kan vänta några dagar så är anmälan inte så allvarlig eller rättare sagt akut. En icke akut anmälan kan bli allvarlig beroende på hur mötet med socialtjänsten urartar sig. Försök med att du är upptagen, t.ex. arbetar och har svårt att ta ledigt. Då kan ni dessutom fråga om ni kan få ut anmälan och läsa igen den innan ni går till socialtjänsten. Anmälan är en handling och ni har med lagen rätt att få ta del av den. Socialtjänsten har ingen rätt att hålla anmälan, detta är tjänstefel och de måste skriva ut en kopia till er omedelbart. Det är därför socialtjänsten oftast gärna vill ha ett möte innan ni har hunnit fått ut anmälan om den är allvarlig.

Tänk på att vara kort i telefonen, för allt ni säger till socialtjänsten skrivs ner och allt ni säger kan användas emot er. Till skillnad från polisen så ligger bevisbördan på era axlar. De kan ta era barn ifrån er utan konkreta bevis. Därefter har socialtjänsten en vecka på sig att finna bevis för att lägga fram till Förvaltningsrätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar