Translate

söndag 31 augusti 2014

Socialstyrelsen är medveten om bristande kompetens hos socialsekreterarna.

Intressant artikel från "Hjärta Mot och Styrka. Intervju med Bo Edvardsson som har skrivit boken ”Kritisk utredningsmetodik”.

Intervjuven lyder under rubriken "Utredningar baseras på skvaller" och tar upp brister som kan förekomma i olika utredningar hos Socialtjänsten. Men ställer även frågan till Åsa Börjesson, chef för Socialstyrelsens social­tjänstavdelning som bekräftar enorma brister inom Socialtjänsten.

- Det förekommer i olika hög utsträckning att man inte styrker källor och så vidare. Vi försöker råda bot på det på flera sätt. Vi har just tagit fram en ny handbok om barnavårdsärenden som ska ut till kommuner i hela landet efter nyår, i samband med konferenser på temat. Vi har även tagit fram ett datoriserat utvecklingssystem med manualer och rutiner för utredningar, som också ska ut till kommunerna. Något speciellt kontrollsystem är svårt att införa, menar Åsa Börjesson. Det viktigaste är att socialtjänsten har bra rutiner och arbetar systematiskt. Bristande kompetens hos utredarna är ett av problemen, och även där går Socialstyrelsen nu ut med råd till kommunerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar