Translate

tisdag 5 augusti 2014

Barngulag - första inlägget.

Första inlägget, ja var ska man börja. Tänkte starta en blogg där jag kommer att försöka framhäva det som ingen vågar prata om. Vi börjar med namnet på bloggen, Barngulag vilket jag citerar från wikipedia:
Barngulag är ett uttryck som myntades av den västtyska tidningen Der Spiegel. Ett reportage från november 1983 tog upp att barn i Sverige kunde tvångsomhändertas av polis och socialtjänst på mycket lösa grunder. Reportagetiteln var Kindergulag im Sozialstaat Schweden ("Barngulag i välfärdsstaten Sverige") och associerade till strafflägren Gulag i det dåvarande Sovjetunionen.

Svenskarna försökte tillrättavisa västtyskarna, och svenska Utrikesdepartementet kallade den 8 november 1983 till möte med totalt 150 icke-svenska journalister som man menade hade givit en snedvriden och osann bild av "välfärdsstaten Sverige", och Utrikesdepartementets presschef Lars Rönnback menade att artiklarna var dåliga och direkt felaktiga. Utrikesdepartementet beskylldes då för att försöka styra rapporteringen och försöka ge dem den "rätta" Sverigebilden och mötet blev kaotiskt.

Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar